Koreniny
-
Škorica z vlastnej rastliny
V zimných mesiacoch sa škorica používa v kuchyni častejšie ako v ostatných obdobiach roka. Pridáva sa napríklad do vareného vína, ale najmä do…
Čítať viac » -
Poznáte japonský chren?
Určite ste postrehli všakovaké pochutiny označené prívlastkom wasabi, ktoré sú sfarbené do zelena. Za netypickou farbou a výraznou chuťou sa skrýva…
Čítať viac » -
Majorán záhradný
Patrí medzi najpoužívanejšie koreniny a našu kuchyňu si bez neho nevieme predstaviť.
Čítať viac » -
Tymian
Ak túžite ochutnať francúzske špeciality, nepotrebujete cestovať do Francúzska. Stačí, ak použijete správnu bylinku na dochutenie jedál. Tymian si podmanil…
Čítať viac » -
Tymian – nielen ako korenie
Na výsadbu cestičiek, ale aj bežne zatrávňovaných plôch sú vhodné poliehavé druhy. Tí, čo nemajú záhradu, si môžu vankúšovité druhy…
Čítať viac » -
Trebuľka voňavá
Z našich jedálnych lístkov sa takmer úplne vytratila, hoci v minulosti sa hojne využívala na jar, lebo patrila medzi prvé…
Čítať viac » -
Koreniny známe i neznáme
Rozmanité vône, charakteristické chute. Môžu za to aj rozmanité koreniny. A tie určite tiež patria k vianočnej atmosfére.
Čítať viac » -
Vavrín
V časoch starého Ríma zdobili vencami z tohto kra hlavy športových víťazov, ale aj politikov, lebo bol znamením slávy a…
Čítať viac » -
Saturejka záhradná
Táto bylinka má charakteristickú korenistú chuť a vôňu. Keďže nedráždi žalúdok, ľudia, ktorí neznášajú alebo nesmú používať čierne korenie, si…
Čítať viac » -
Fenikel sladký
Táto vynikajúca lahôdková zelenina so silnou feniklovou vôňou, dužinatými bázami stoniek a jemnými perovitými listami sa pestuje aj ako okrasná…
Čítať viac » -
Kurkuma
Je veľmi stará kultúrna rastlina, pochádzajúca z juhovýchodnej Ázie. Západná civilizácia ju zatiaľ pozná len ako koreninu, no pre svoj…
Čítať viac » -
Bazalka pravá
Bazalka pravá (Ocimum basalicum) pochádza z oblasti Indie. V našich podmienkach je jednoročnou rastlinou s výškou kvitnúceho porastu asi štyridsať…
Čítať viac »