Ovocie

Papája chutná a zdravá

Papája je chutné a navyše neuveriteľne zdravé exotické ovocie. Stačí, ak za týždeň zjete jeden plod a pocítite zlepšenie zdravotného stavu.

Pomáha, najmä ak máte problémy s trávením. O jej výživnosti svedčí aj španielske pomenovanie fruta bomba, vitamínová bomba. Tvarom sa trochu podobá na hrušku, ale je oveľa väčšia. U nás predávané plody majú hmotnosť 300 až 600 gramov, no môžu byť oveľa ťažšie a väčšie. Šupka je hladká na ohmat, príjemne mäkká. Pri nákupe však treba dávať pozor, aby nebola až príliš mäkká, keď ju stlačíte. Farba šupky je žltozelená alebo zelená a pred konzumáciou by sa mala olúpať. Plod je vnútri dutý, v strede sa nachádza množstvo čiernych semienok, ktoré treba vybrať lyžičkou.

Čo s plodmi

Konzumuje sa len šťavnatá dužina, ktorá má žltú až tmavooranžovú farbu. Chuť sa dá prirovnať k žltému melónu kombinovanému s marhuľou. Na jej zvýraznenie pomôže pár kvapiek citrónovej šťavy. Je sa samostatne alebo sa pridáva do ovocných šalátov. Výborne chutí najmä v kombinácii s citrusovými plodmi. V domovine papáju spracúvajú na kompóty a džemy alebo ju sušia nakrájanú na plátky, alebo kocky. Nezrelé plody využívajú ako zeleninu – do polievok, plniek, omáčok. Konzumujú sa aj tepelne spracované mladé listy.

Profil rastliny

Plody rastú na rastlinách vysokých 1,5 až 10 metrov. Na pohľad sa síce podobajú na palmy, ale ide o drevnatú bylinu. Plody sú väčšinou husto nakopené pod ružicou listov, ktoré sa nachádzajú len na vrchole kmeňa. A keďže chuťou i tvarom pripomínajú melóny, papáji sa hovorí aj stromový melón. Pestuje sa najmä v rovníkových oblastiach, predovšetkým v Strednej Amerike, v Mexiku, ale aj v Afrike a Ázii. Hmotnosť plodov je jeden až dva kilogramy, niektoré však vážia aj vyše desať kilogramov. Hlboko dlaňovito delené listy s výraznými žltými rebrami sú až meter dlhé a rovnakú dĺžku majú aj listové stopky. Samičie kvety vyrastajú jednotlivo alebo v malých skupinkách na krátkych stopkách v pazuchách listov, samčie v 1,5 m dlhých metlinách. Majú bielu farbu.

Vitamínová bomba

V papáji sa nachádza množstvo dôležitých látok. Medzi hlavné patrí provitamín A, ktorý chráni sliznice a ostrí zrak. Obsahuje aj vitamín B5 a C, ako aj kyselinu pantotenovú, ktorá zvyšuje životnú energiu. Nechýbajú ani prvky, ako je draslík, fosfor, vápnik a železo. Sto gramov dužiny má 44 kcal a len 0,1 % tuku.

Črepníková rastlina

Papáju môžeme pestovať aj v byte. Najdôležitejšia je teplota v miestnosti, ktorá by nemala klesnúť pod 15 °C. Okrem toho rastlina vyžaduje dostatok svetla, výdatnú zálievku a rosenie. Rozmnožiť si ju môžeme zo semienok. Vyberieme ich, opláchneme vlažnou vodou a odstránime z nich priesvitnú šupku, v ktorej sú zabalené. Potom ich vysejeme do črepníka a len jemne zasypeme vrstvou zeminy. Keďže rastlinky sú veľmi citlivé na pôdne baktérie, odporúča sa substrát dezinfikovať roztokom hypermangánu. Keď majú semenáčiky dva pravé lístky, presadíme ich do samostatných nádob. Robíme to opatrne, lebo korene sú krehké a citlivé a ľahko sa polámu. Na pestovanie je najvhodnejší výživný a priepustný záhradnícky substrát a po čase pravidelné prihnojovanie hnojivom s mikroelementami prvkami. V období vegetačného pokoja zálievku obmedzíme a rastlinu necháme oddychovať. Keď sa o papáju správne staráme, môžeme sa dočkať aj plodov.

Tip

Kúpený plod papáje môže byť nezrelý, ale pri izbovej teplote o niekoľko dní dozreje. Ak chcete tento proces urýchliť, vložte papáju do papierového vrecúška spolu so zrelým banánom. Po rozkrojení zabaľte papáju do potravinovej fólie a uložte do chladničky. Kde vydrží asi dva dni.

Vizitka rastliny

Názov: papája (Carica papaya)
Vzhľad: vždyzelená rastlina s nedrevnatým dutým kmeňom
Kvety: bielej farby
Listy: veľké dlaňovitodielne
Zaujímavosť: latex vytekajúci z poranenej rastliny sa používa pri výrobe žuvačiek

Viete, že…

… v kmeni, listoch a nezrelých plodoch sa nachádza lepkavá mliečna tekutina, ktorá obsahuje enzým papaín? Tento latex vyteká z narezaných častí a zachytáva sa do nádobiek. Využíva sa vo farmaceutickom, kozmetickom a potravinárskom priemysle.

Súvisiace články

Pridaj komentár

Pozrite aj
Zatvoriť
Back to top button
Total
0
Share